استارتاپ کلمه ای است که در یک یا دو دهه اخیر در ایران و جهان استفاده می شود و مفهوم آن خیلی قدیمی نیست. در ادامه به معرفی بیشتر استارتاپ و کسب و کارهای استارتاپی می پردازیم.
استارتاپ چیست؟
استارتاپ به کسب وکارهای نوپا گفته می شود که طی آن، یک ایده خام، با تلاش های یک تیم به تولید یک محصول یا خدمت می انجامد و زمینه فروش آن محصول یا خدمت فراهم می شود.استارتاپ ها معمولا ریسک زیادی را می پذیرند و چون یک فرایند کارآفرینی محسوب می شود احتمال شکست برای آن ها نیز وجود دارد.
دو مشخصه مهم در استارتاپ ها را میتوان تکرار پذیری و مقیاس پذیری دانست.
- تکرار پذیری:
تکرار پذیر بودن یک کسب و کار به این معنی است که مدل درآمدی آن را بارها تکرار کرد و هر بار درآمد آن کسب و کار افزایش یابد.
برای مثال اگر استارتاپی ایده تولید محصولی را داشته باشد و آن محصول را تولید کند، باید آن محصول را به تولید انبوه برساند و یا خدمات آن محصول را در اختیار تعداد زیادی کاربر برساند.
- مقیاس پذیری:
مقیاس پذیر بودن یعنی مدل درامدی کسب و کار را با استخدام نیروی انسانی یا منابع مالی افزایش داد و ارزش افزوده بیشتری برای آن کسب و کار ایجاد کرد.
کسب و کارهایی که این دو ویژگی را داشته باشند، می توان جزء کسب و کارهای سودآور و قابل رشد به حساب آورد.
برای مثال دیجی کالا هر دو مشخصه تکرارپذیری و مقیاس پذیری را دارا بود، یعنی همان خدمتی که به یک کاربر ارائه می کرد به میلیون ها کاربر دیگر هم میتوانست ارائه کند و محدودیتی در افزایش کاربران خود نداشت.
همچنین با اضافه کردن قابلیت چند فروشندگی، تعداد فروشگاه های خود را بدون افزایش هزینه های شرکت، درآمد و ارزش افزوده ی آن نیز افزایش یافت.
بنیانگذار یا founder تیم های استارتاپی چه کسانی هستند؟
یکی از اصطلاحاتی که در استارتاپ ها می شنوید، بنیانگذار یا founder است. بنیانگذار شخصی است که ایده یا طرح اولیه را داشته و علاقه مند به راه اندازی و مدیریت کسب و کار خود است. این افراد قدرت ریسک پذیری بالایی دارند و میتوانند مسئولیت راه اندازی یک کسب و کار را به عهده بگیرند.
اگر کسب و کاری چند بنیانگذار داشته باشد به آن ها هم بنیانگذار یا co-founder میگویند.
استارتاپ ها در چه زمینه ای باید فعالیت کنند؟
اکثر استارتاپ هایی که در اطرافمان دیده ایم در حوزه تکنولوژی و دنیای ای تی فعالیت می کنند. اما نمی توان گفت که فقط این حوزه ها برای استارتاپ ها مناسب هستند.
هاب اصفهان در حوزه های وب و موبایل، اینترنت اشیاء و تجارت الکترونیک به جذب استارتاپ ها می پردازد. پس اگر در زمینه های گردشگری، اینترنت اشیاء، شهر هوشمند و هوش مصنوعی استارتاپی دارید می توانید منتظر فراخوان های هاب اصفهان باشید.
چگونه می توان استارتاپ خود را راه اندازی کرد؟
یکی از مهمترین نکاتی که قبل از راه اندازی یک کسب و کار باید به آن اشاره کنیم، ریسک پذیر بودن آن است. اگر خدمت یا محصولی را ارائه می دهید، جامعه به آن آن نیاز نداشته باشد یا اگر نتوانید به درستی رقبای خود را شناسایی کنید، کسب و کار شما با شکست مواجه می شود.
گرچه داشتن و هدایت یک کسب و کار بسیار لذت بخش است اما باید بتوانید بحران هایی که در مسیر برای کسب و کارتان پیش می آید را به خوبی مدیریت کنید و پشت سر بگذارید.
اگر فکر می کنید توانایی های مدیریت یک کسب و کار را دارید، میتوانید از همین الان دست به کار شده و ایده پردازی کنید.
مراحلی که برای راه اندازی یک استارتاپ باید طی کنید شامل موارد زیر است:
- ایده پردازی
- یافتن هم تیمی توانمند
- جذب سرمایه
اگر می خواهید یکی از استارتاپ های موفق باشید باید اطراف خود را جستجو کنید و نیازهای مردم را شناسایی کنید. باید بتوانید نیازهای اساسی مردم را با راه حل های ساده حل کنید.
قدم دوم برای راه اندازی یک استارتاپ، پیدا کردن هم تیمی های خوب ، توانمند و قابل اعتماد است.داشتن یک تیم منسجم و کاربلد می تواند هزینه های استارتاپ شما را کاهش دهد. البته لازم است که انجام کار تیمی یا به اصلاح team work و تقسیم وظیفه به درستی انجام شود. این مرحله خیلی مهم است چرا که نداشتن تیم خیلی بهتر از داشتن یک تیم ناکارآمد است.
بعد از پیدا کردن ایده مناسب و تشکیل تیم، وقت آن است که ایده خود را به چالش بکشید و یک نسخه کوچک و قابل اندازه گیری که اصطلاحا به آن mvp می گوییم تهیه کنید.
بعد از اینکه یک نمونه ساده و ابتدایی از ایده خود پیاده کردید، واکنش افراد نسبت به آن را بسنجید. در صورتی که احساس کردید مورد پذیرش مردم است، میتوانید ایده تان را پرزنت کرده و سرمایه گذار جذب و اقدام به راه اندازی کسب و کارتان کنید.
لیناستارتاپ (Lean Startup) چیست؟
در دنیای استارتاپ با کلمه لین استارتاپ یا استارتاپ ناب بسیار برخورد خواهید کرد. لین استارتاپ روشی است که ریسک راه اندازی یک کسب و کار نوپا را تا حد بسیار زیادی کاهش داده و به بنیانگذاران استارتاپ کمک می کند تا علاوه بر توسعه محصولشان، وضعیت بازار و مشتری را هم زیر نظر داشته باشند. یکی از این روش ها تهیه نسخه mvp است.